Laleh – den okrönta visdrottningen

Laleh – den okrönta visdrottningen

I modern tid finns det förstås många visförfattare som förtjänar uppmärksamhet. Men, en av dem som verkligen förtjänar uppmärksamhet är den okrönte visdrottningen Laleh. Nedan kan du läsa mer om henne och hennes visor.

Om Laleh

Laleh Pourkarim är utöver att vara musikproducent, låtskrivare och musiker också skådespelare. Hon slog igenom redan som artonåring i Josef Fares “Jalla! Jalla!” och har sedan dess dock fokuserat mer på musiken än på skådespeleriet. Hon har skrivit låtar sedan hon gick på gymnasiet och när det var dags att ta studenten så hade hon dels redan blivit erkänd som skådespelare och dels blev hon i samband med det erbjuden ett skivkontrakt. Hon har dessutom nyligen fått ett välförtjänt pris för sina bidrag till den svenska musikskatten.

Hon är en otroligt mångfacetterad musiker och konstnär i allmänhet. Hennes musik spänner mellan visor, till pop och rock. Hennes styrka är förmodligen en kombination av hennes texter och hennes musik, men det som förmodligen ligger bakom hennes enorma genomslag är hennes texter. Hon är verkligen en berättare och varje låt har en egen historia. Ibland är de skrivna i jag-form och ibland handlar de om någon annan.

Hennes musik lämnar ingen oberörd. Precis som så många av hennes inspirationskällor skriver hon texter som stannar hos lyssnaren och som många lyssnare menar att de kan relatera till. En av hennes stora inspirationskällor är Cornelis Vreeswijk. Mer om honom finns det att läsa på andra ställen på den här sidan. Hon har ett sätt att berätta på om samhället och människor som påminner lite om Cornelis sätt att berätta på i sina låtar. Men, Laleh är en betydligt mer uppskattad person i andra sammanhang än de musikaliska, till skillnad från Cornelis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers