Sjömansvisor i Sverige och shantys i Storbritannien

Sjömansvisor i Sverige och shantys i Storbritannien

Hur ser viskulturen ut i andra länder? Finns det likheter? Och vad finns det för skillnader? Vad skiljer till exempel en svensk sjömansvisa från en shanty? Det och mycket mer kan du läsa om nedan.

Vad är en “”shanty””?

En shanty är en form av sjömansvisa på engelska. Det allra mest kända exemplet är den klassiska låten “”What shall we do with the drunken sailor””. Det som kännetecknar en shanty är att den rytmiskt ska passa bra att gå och utföra sysslor till, samtidigt som den sjungs. Exempelvis hissa segel, svabba däck och liknande. Sjömansvisor och framför allt shantys sjöngs flitigt av både pirater och andra sjömän som arbetade ombord på båtarna som seglade världen över. Det finns olika shantys för olika tillfällen där rytmen och texten varierar beroende på vilken syssla som skulle utföras samtidigt.

En sjömansvisa behöver inte nödvändigtvis vara något som sjömännen sjungit till havs. Utan en sjömansvisa i svensk bemärkelse kan också vara en visa som handlar om sjön eller havet och dess omgivningar. Eller om livet på en båt och/eller sjömän också förstås, men de sjöngs inte på samma sätt som i en shanty. Däremot fyllde andra visor den funktionen för sjömännen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers