Covers

Covers

Med tanke på den enorma mängd musik som finns så är det inte konstigt att det har blivit en naturlig del av musikindustrin att ha artister som gör covers av andra artisters låtar. Faktum är att en del musiktävlingar, till exempel Idol, grundar hela sin idé på att framtida artister får göra covers på olika låtar för att sedan få sin alldeles egna låt och en fot in i musikbranschen om de lyckas vinna hela tävlingen.

Kända covers

Det finns dock en del covers som får mycket mer uppmärksamhet än andra. Under de senaste åren så har Simon & Garfunkel’s låt “The Sound of Silence” fått väldigt mycket uppmärksamhet efter att bandet Disturbed gjorde en cover på den låten. Paul Simon själv kontaktade bandets ledsångare David Draiman via mail och berömde deras framträdande av låten.

En annan populär cover är Nirvanas version av David Bowies låt “The man who sold the world”. Nirvana var inte först med att göra en cover av denna låt. Den första gjordes av Lulu redan år 1974. Nirvanas version blev dock väldigt populär och lyckades faktiskt bli ännu mer populär än originalet.

Tävlingar

Som det nämndes tidigare i artikeln så är en hel del tävlingar baserade på att framtida artister ska framföra sina egna versioner av kända artisters låtar. Den mest populära av dessa är “Idol” som finns i massor av olika länder och många artister har fått sin start i just den tävlingen. Det behöver inte alltid vara den som vinner som lyckas bäst heller, många gånger så har tvåan och trean i slutändan blivit mer populära än den som vann.

Just Idol handlar inte enbart om hur bra man kan sjunga en viss sång, utan även hur man kan hantera hela artisteriet och hur bra man kan göra ett visst framträdande. Naturligtvis måste “Idolerna” anstränga sig och ha ett bra scenspråk och i vissa nummer ligger pulsen på topp. Ett bra aktivitetsarmband skulle utan tvekan vara någonting som var värt att investera i för att kunna följa hur utvecklingskurvan ser ut, vad man orkar på scenen i början jämfört med i slutet.

Coverband

Det finns vissa band som enbart sysslar med att göra covers av andra artisters låtar, så kallade “coverband“. De flesta lägger upp sina versioner på någon plattform på nätet, vanligen YouTube, där de kan tjäna sina pengar på reklam före och efter deras videos.

Ett av de mer kända coverbanden är Boyce Avenue som gör covers på allt ifrån lite äldre låtar till helt nya hits, och de lyckas alltid göra det bra. Detta band är bara ett exempel på hur covers kan hjälpa till att skapa en lysande framtid.

Slutord

Att göra en cover på någon annans låt kan vara riskfyllt, ibland har man stora skor att fylla. Men det är naturligtvis kul att ta en populär låt och sätta sin egen touch på den och förhoppningsvis lyckas göra en bra version.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers