Historisk aspekt

Historisk aspekt

Om du är intresserad av att veta om mer om visan som begrepp, som konstform och/eller som uttrycksform är det här en text för dig. Nedan kan du bekanta dig med en övergripande historisk genomgång om visan, hur historiens vingslag har påverkat visan som genre idag och mycket annat.

Säg det med toner och inte i ord

Att visan som genre har funnits sedan de gamla grekernas tid är kanske inte så konstigt med tanke på dess form och hur lätt den är att ta till sig. Till en början framfördes visan utan ackompanjemang av något instrument, utan det var mer fokus på texten. Det är något som fortfarande genomsyrar genren tydligt, även om det under medeltiden blev allt vanligare att visor framfördes tillsammans med en eller flera musiker och instrument.

Visan har ofta en dramatisk text och textens uppbyggnad är ofta på rim. Med dramatisk text åsyftas att visan ofta berättar en historia och är uppbyggd på ett sätt som mer påminner om hur en berättare skulle berätta en saga än dagens klassiska poplåtar med verser och refränger. Således har texten alltid varit viktig inom genren. Dessutom är det vanligt att texten i visan förmedlas med en stor portion humor och i vissa fall också satir och politik. Olika visor har förstås olika form och det är inte alltid som visan berättas i “jag-form” utan en visa kan lika gärna handla om någon annan. Det finns förstås undantag från det här också, visor som handlar om helt andra saker eller som inte är berättelser på samma sätt som den typiska visan.

En visa på svenska är en ganska snäv genre med typiska drag. Genren kan likställas med andra former av folkvisor på andra språk. Men, de begreppen anses bredare av experterna än den svenska visgenren. En typisk skillnad som i allra högsta grad har en historisk koppling är att det inom vissa former av folkvisor inte anses kutym att räkna nyskrivna visor som visor i samma bemärkelse. Det gör det dock i Sverige och övriga Skandinavien.

Kända vismakare genom historien

I andra texter på den här sidan finns det gott om beskrivningar av kända vismakare som förekommit genom historien. Till exempel hittar du en text om Carl Michael Bellman och hans visor. En annan känd visartist var Evert Taube som blev känd både för sina skildringar av den fantastiska miljön i Göteborgs skärgård och havet samt för att ha varit politisk i viss mån. Hans visor är typiska för genren; han berättar på ett väldigt tydligt sätt olika historier med sin musik.

Andra inom samma genrer är Cornelis Vreesvijk som du också hittar mer information om på sidan. Han var ofta ännu mer politisk i sina texter. I samma kategori fast i mer modern tappning hittar du Henrik Dorsin med flera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers