Instrument inom folkmusik

Instrument inom folkmusik

Folkmusik är en genre som funnits lika länge som människan. Men, vilka instrument ingår i den här genren och hur ser deras historia ut? Svaren får du nedan.

Kort om folkmusik

Folkmusik är svårt att definiera eftersom det är en så bred term. En vanlig indelning är att säga att musik som är skriven och framförd på landsbygden före andra världskriget klassas som folkmusik. Ett exempel på det är när 100-årig poesi blev skiva, basen för låtarna var poesi skriven av en kvinnlig emigrant och så är dikterna tonsatta med typiska instrument för genren. Samtidigt finns det ny folkmusik också och all musik som komponerats till och med andra världskrigets slut anses inte vara folkmusik. Dessutom dras det ofta skiljelinjer mellan visor och folkmusik.

Idag menar experterna att det som det flesta syftar på med begreppet folkmusik är egentligen så kallad spelmansmusik. Det vill säga, musik som spelmän spelar. Om vi utgår från den förklaringen så länge så kan vi gå in på vilka instrument som ingår i genren spelmansmusik. Om du vill läsa mer om folkmusikens historia och definition så finns det andra ställen på sidan som har den informationen.

Folkmusikens instrument

Inom den svenska spelmansmusiken kretsar mycket av instrumenteringen kring fiol, gitarr och dragspel. Andra vanliga instrument är nyckelharpa och ibland även flöjt samt klarinett. Det allra vanligaste är att mycket av musiken sjungs också. Men, för det mesta så kretsar musiken kring instrumenten nämnda ovan.

De instrumentala låtarna är ofta skrivna och framförda vid festliga tillfällen, högtider och danser. Det finns exempelvis en rad olika polkor av varierande slag, valser och annan musik som lämpade sig väl för dans. Ofta spreds låtarna via tradition och gehör, senare finns de också nedtecknade som noter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers