Hoola Bandoola Band

Hoola Bandoola Band

Hoola Bandoola Band är ett av proggrörelsens mest kända band. Både bandet, deras låtar och medlemmarna har blivit kända på olika sätt. En av deras mest kända låtar Vem kan man lita på? hänvisas det till och görs covers av fortfarande. Detta trots att det gått snart 50 år sedan låten skrevs och lite mer än så sedan gruppen bildades och spelade ihop första gången.

Om Hoola Bandoola Band

Begreppet Hoola Bandoola är tydligen hämtat från en Kalle Anka-film där det förekommer som stridsrop. Sedermera blev det också starkt förknippat med proggrörelsen och gruppen med som bär namnet fortfarande.

Gruppen bildades på 70-talet och deras musik är typisk progg. Den har tydliga politiska inslag och inslag av satir. Dessutom skrev gruppen musik till den fria teatergruppen Tidningsteaterns produktioner under mitten av 70-talet, vilket inte heller var helt ovanligt för musiker som engagerade sig i proggrörelsen.

Hoola Bandoola Band upplöstes redan 1976, men gruppen gjorde ett par spelningar tillsammans under 90-talet. Sedan dess har de spelat ihop vid ett antal tillfällen, både vid inspelningen av Mikael Wiehes skiva som släpptes 2000 och ytterligare en sommarturné 2011. Både Mikael Wiehe och Björn Afzelius som grundade gruppen slog igenom som soloartister också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers