Träd, Gräs och Stenar

Träd, Gräs och Stenar

Ett av de mer kända proggrupperna är Träd, Gräs och Stenar. Många känner åtminstone igen deras namn i sammanhanget. Dessutom har de producerat mycket omtalad musik. Här kan du läsa mer om vad gruppen åstadkom under progg-åren och vad de gör idag.

Om Träd, Gräs och Stenar

Gruppen bildades 1969 under proggrörelsen i Sverige. Samtidigt menar vissa experter att de inte riktigt tillhör den typiska musiken som utmärkte sig under progg-eran. Det som gör att Träd, Gräs och Stenar sticker ut är att deras musik inte har samma typer av politiska kopplingar som andra gruppers musik under den här perioden.

Deras musik kännetecknas av psykedeliska inslag, improvisation och omfattande instrumentkunskaper från musikerna. Konstellationen som blev känd som Träd, Gräs och Stenar spelade tidigare tillsammans under andra namn så som Harvester. De har dessutom funderat på att byta namn från Träd, Gräs och Stenar igen, för att komma runt progg-stämpeln lite, även om de menar att de fortfarande skriver musik på samma sätt och med samma kärna av improvisation och lekfullhet.

Deras musik är fortfarande ett viktigt inslag både sett ur en historisk aspekt och för musikindustrin idag. De har också inspirerat yngre musiker inom samma genre och inom jazzen att också våga tillåta sig att improvisera och prova sig fram på det sätt som de gjorde och fortfarande gör. Gruppen turnerar och spelar ihop fortfarande, även om de har bytt medlemmar under årens lopp. De har dessutom spelat en del utomlands under andra gruppnamn och under deras svenska namn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers