Balkanmusik

Balkanmusik

Som mycket annan världsmusik och folkmusik är musikgenren balkan ibland extra svårt att definiera. Nedan kan du läsa ett försök att definiera balkan samt ett försök att förtydliga hur det hela hänger ihop.

Kort om balkan

Som musikstil är balkan ursprungligen också ett sätt för arbetande människor att uttrycka sig på och sysselsätta sig med. Det har balkan gemensamt med de flesta andra former av folkmusik och världsmusik. Balkan som musikalisk genrer är dock ännu lite bredare än mycket av annan folkmusik. Det beror på att området som förknippas med musikstilen är geografiskt mycket större än de flesta andra typerna av folkmusik.

Balkan som musikstil skapades nämligen av folk i både Kroatien, Bosnien, Hercegovina, Serbien, Montenegro, Albanien, Nordmakedonien, Grekland, Turkiet och Bulgarien. Det vill säga, betydligt fler människor inblandade i dess utveckling än svensk folkmusik till exempel.

Det som framför allt kännetecknar genren är dess förkärlek för blåsinstrument av olika slag. Några exempel är frula – en speciell flöjt, trumpeter, andra flöjter, en sorts säckpipa och liknande. I övrigt rymmer genren stränginstrument och slagverk av olika slag också. Till en början var alla instrument tillverkade för hand, det vill säga, precis som med andra former av instrument. Men, nu blir det allt vanligare med mer eller mindre massproduktion av vissa sorter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers