Svensk spelmans- och folkmusik
I Sverige och Norden är det vanligt förekommande med dansmusik av olika slag. Utöver det finns det en uppsjö gånglåtar, marscher och sånger som sjöngs samtidigt eller som en del av ett arbete. Här hittar du mer information om folkmusiken i Sverige.
Folkmusik i Sverige då och nu
Hos Musikverket hittar du den musik som fortfarande finns bevarad. Låtarna skrevs väldigt sällan ner utan de fördes vidare genom att olika spelmän härmade varandra. Dessutom skrivs det fortfarande ny folkmusik trots att definitionen av folkmusik inbegriper att den inte skulle vara nyskriven utan en äldre låt.
I Sverige och övriga norden har musiken som blivit känd som folkmusik ofta hört ihop med den musiken som spelmännen spelade vid olika tillfällen. Det gör att vi idag oftast tänker på fioler, dragspel och liknande när vi hör begreppet. Samtidigt innefattar begreppet mycket mer än så. Locklåtar, kulning och visor av olika slag tillhör också den här genren. De låtarna användes bland annat för att locka djuren att komma in vid dagens slut samt för att beskriva deras situation och sysselsätta dem samtidigt som de arbetade.
Folkmusik världen över har den gemensamma nämnaren i att det är folket som ligger bakom den. Det gäller både musik som förekom vid högtider samt musik som hör till någon arbetssyssla.