Världsmusiken är bred

Världsmusiken är bred

Gillar man musik från all världens hörn har man alltid mycket nytt att upptäcka och glädjas åt. Det verkar emellertid som att de stora arenabolagen inte tror att världsmusikartister kan fylla deras lokaler. Om de satsade på ordentlig marknadsföring tror jag att flera världsmusikartister skulle fylla både Tele2 Arena, Ullevi och Friends Arena. Skulle inte exempelvis Manu Chao motivera en spelning på nationalarenan? Skulle inte Tinariwen, Timbuktu eller Buena Vista Social Club fylla Tele2 till sista platsen om publiken fick höra deras låtar 25 gånger om dagen på de stora reklamradiostationerna?

Er flitige skribent trodde att man hade gjort bot och bättring när jag läste att Khaled ska spela på Tele2 i september. Den algeriske raimusikern med hitlåtar som “Aïcha”, “Didi” och “C’est la vie” skulle alltså få framträda på Hammarbys stora arena, men ack nej! Vid försök att få tag på biljetter upptäcktes att artisten som kommer är den amerikanske, tämligen okände, Khalid, som tydligen sjunger R&B, soul och pop. Sådana går det tretton på dussinet.

Arenabolagen tror att världsmusik är smalt, när det i själva verket förhåller sig tvärtom. Det finns ingen bredare och mer eklektisk genre, det finns knappast heller en mer öppen och vidsynt publik än anhängarna av världsmusiken. Ska man bokas in på de stora arenorna i Sverige ska man uppenbarligen helst spela hårdrock, som Ozzy Osbourne och Judast Priest som kommer till Friends i februari eller danska Volbeat som kommer till Tele2 i november eller svenska Sabaton som spelar på Scandinavium i februari. Annars verkar artister från förr som envisas med att göra ytterligare en avskedsturné alltid bli bokade på de största arenorna, som Cher på Friends i oktober. Det kanske dröjer innan vi får njuta av världsmusik vid någon av dessa arenor. Som tur är kan vi ju alltid spela bowling i arenornas närhet istället. Nära både Tele2, Friends och Scandinavium finns O’Learys-restauranger som erbjuder en hel del roliga aktiviteter. De bjuder även på musikunderhållning i form av folkmusik med mera, inte minst runt St Patricks-day i mars.

Vill du hellre lyssna till all möjlig världsmusik i Stockholm beger du dig med fördel till Stallet som ligger på Stallgatan mellan Kungsträdgården och Nybrokajen. Här får du rika möjligheter att lyssna till musik från hela världen, exempelvis flamenco, klezmer eller svensk och irländsk folkmusik. Stallet har även ett utmärkt dansgolv och många aktiviteter för besökarna. Sedan kommer Kista världsmusikfestival 19-29 september. Du som vill avnjuta världsmusik i Göteborg kan vända dig till Klubb Ankaret eller se fram emot Planeta Festival som anordnas mellan 31 oktober och 4 november.

Du som aldrig kan få nog av folk- och världsmusik av alla möjliga sorter lyssnar så klart till Klingan i P2 på lördagar klockan 15-18. Vidare är hela BBC 3 uppbyggt runt all möjlig musik från hela världen och även tyska ARD har ett flertal radioprogram inriktade mot musik från när och fjärran. Avslutningsvis kan den outtröttlige lyssnaren “ratta” in danska World Music Radio på Internet. Hoppas ni hittar massor av fin musik därute. För att få se världsmusikartister på de stora scenerna finns ju alltid London och Paris.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers